Weg met buikvet

Bijgewerkt op: 24 aug. 2021Fris gedoucht smeer je je lichaam in met je favoriete bodylotion. Je masseert zachtjes je kuiten waarna je handen omhoog gaan om je dijen van lotion te voorzien. Na een gedachteloze scheut op je buik schrik je op wanneer je bemerkt dat het lijkt alsof je steeds meer buik krijgt om in te smeren. Keurend pak je een buikplooi vast tussen duim en wijsvinger en probeert uit je herinnering een beeld te halen hoe deze plooi er vorige week, vorig jaar en een aantal jaren gelden er uit zag. Met je leeftijd schijnt ook je buik meegegroeid te zijn. En hoewel je je leeftijd niet kan verminderen, besluit je op dat moment, die buik moet minder.


Lang werd vet als een soort lichaamsblubber gezien maar niets is minder waar. Vet is een belangrijk orgaan dat honderden hormonen aanmaakt en hierdoor talloze processen in je lichaam dirigeert. Je lichaam kan dan ook niet zonder vet, maar een overdaad aan vet is ongezond. Het geeft o.a. een verhoogd risico op hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.


De constatering die je deed dat het lijkt dat naarmate je ouder wordt, ook je buik meegroeit, klopt grotendeels. Zeker rond de menopauze wordt vet, onder invloed van hormonen, steeds vaker rondom je buik opgeslagen. Ook vermindert bij het ouder worden je spiermassa waardoor je stofwisseling vertraagd en je vetpercentage toeneemt.

Naast leeftijd heeft ook stress een grote invloed op je hoeveelheid buikvet. In de oertijd was het belangrijk dat je in stressvolle tijden genoeg lichaamsreserves had. Je stresshormoon cortisol, dat in zo’n situatie aangemaakt wordt, zorgde voor meer vetopslag zodat je kon overleven. Na deze stressvolle periode keerde de rust terug en verminderde de cortisol-aanmaak en navenant je vetreserve. Nu we dagelijks veel stress ervaren door bijvoorbeeld een (te) hoge werkdruk, deadlines, mantelzorg, vervuiling, financiële zorgen, covid-stress etc maken we constant het stress-hormoon cortisol aan, wat zich vertaalt in meer vetreserve.


Aan hormonale verschuivingen in je lichaam, ten gevolge van je leeftijd, valt niet iets te veranderen. Wat je wél zelf kan doen om je buikvet te verminderen is het kiezen voor een gezonde leefstijl en minder aanmaak van cortisol. Kies iedere dag voor gevarieerde, verse voeding. Creëer 3 eetmomenten per dag. Beperk je alcoholgebruik. Doe regelmatig aan krachttraining. Beweeg gedurende de dag, dans, wandel, fiets en geniet van je lichaam en van wat het kan. Slaap minimaal 7 uur per nacht en zorg voor rustmomenten in je dagelijkse leven. Luier, mijmer, filosofeer, lees, puzzel, staar voor je uit en voel je niet schuldig als je “niets” doet. Je lichaam en geest zijn niet gemaakt om altijd “aan” te staan. Geef je lichaam de voedingstoffen, de inspanning én de ontspanning die het nodig is om fit en vitaal te blijven.

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven