Light of Suiker?Genietend van je vrije dag beland je, samen met je beste vriendin, op het gezelligste terras van de stad. Aan de serveerster vraag je een groot glas Cola light. Je bent, nu je in een vorig blog gelezen hebt hoe slecht al die toegevoegde suikers zijn, gestart met een zogenaamde suikerchallenge. Het valt nog niet mee, maar dag 8 heb je bijna in de pocket.


Wanneer de bestelling opgenomen is kijkt je vriendin je aan en vraagt of light nou zoveel beter is dan suiker. Lachend grap je dat je toch iets moet, nu je suikervrij probeert te leven.

Onderweg naar huis blijft de opmerking van je vriendin in je hoofd rondspoken. Is light nou echt zo veel beter dan suiker?


Het grootste voordeel waar light-producenten mee schermen is dat zoetstoffen geen calorieën bevatten. Dat zou je, wanneer je een energiebeperkt dieet volgt, als voordeel kunnen zien. Helaas hebben diverse studies inmiddels aangetoond dat energiebeperkte diëten, op termijn, weinig zinvol zijn.


Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je regelmatig zoetstoffen binnen krijgt?


In je darmen bevinden zich miljarden goede en slechte bacteriën in de juiste verhouding. Dit noemen we het microbioom. Een goed uitgebalanceerd microbioom is de basis van jouw gezondheid. Het beschermt je tegen infecties en produceert belangrijke vitamines en mineralen.


Zoetstoffen vergiftigen de goede bacteriën van je microbioom. Hierdoor ontstaat er een dysbiose in je darmen. Dat betekent dat er meer slechte, dan goede bacteriën in je darmen wonen. Het gevolg van deze dysbiose zijn stofwisselingsstoornissen.

Deze stofwisselingsstoornissen vertalen zich in darmproblemen, ontstekingen, vetopslag, een verminderde gevoeligheid voor insuline, aankomen in gewicht en een verhoogde kans op diabetes.


Het antwoord op de vraag of zoetstoffen beter zijn dan suiker is uiteindelijk vrij simpel. Ondanks dat zoetstoffen geen calorieën bevatten, bevorderen ze gewichtstoename en veroorzaken ze stoornissen in de stofwisseling met alle gevolgen van dien. Wellicht is het effect van zoetstoffen op je gezondheid nog funester dan dat van suiker, al weten we over de schadelijke gevolgen van suiker veel meer.


In een gezond leefpatroon horen geen toegevoegde suikers en zoetstoffen.

Bewerkte producten zijn vaak gezoet om aan de ‘smaak’ van jou, als suikerverslaafde consument, te voldoen zodat je deze producten blijft consumeren. Zoetstoffen houden hierdoor, naast hun negatieve impact op je gezondheid, je suikerverslaving in stand.


Kies daarom voor onbewerkte voeding en eet zo veel mogelijk verse producten. Op deze manier voed je je darmbacteriën, wat resulteert in een divers en uitgebalanceerd microbioom, wat bijdraagt aan een goede gezondheid en een gezond gewicht.
268 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven