Van verzadigd vet word je dik en het is slecht voor je hart… toch?Vandaag duiken we de wereld in van de wonderlijke vetten. Bestaan er goede of slechte vetten? En welke vetten moet je echt laten staan voor een betere gezondheid?


De laatste 50 jaar zijn we steeds minder vet gaan eten, want van vet word je dik en je krijgt er hart- en vaatziektes van, toch?


Niets blijkt minder waar, het zijn de suikers uit een teveel aan (snelle) koolhydraten welke je lichaam opslaat als vet in je lichaamscellen en die uiteindelijk voor overgewicht zorgt en je inactief en ongezond maken.


Je lichaam is gek op vet. Het is naast een energieleverancier een smaakmaker, het bevat de vitamines A, D, E en K, is betrokken bij je hormoonhuishouding en houdt je lichaam lekker warm.


Eigenlijk bestaan er geen goede of slechte vetten. De uitdaging is om een balans te vinden tussen de verschillende vetzuren waaruit vetten zijn opgebouwd. Het eten van roomboter of kokosolie is prima binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarin je ook voldoende onverzadigde vetten (bijvoorbeeld olijfolie, lijnzaadolie, avocado’s en noten) gebruikt, vezels eet en geraffineerde en suikerrijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijdt.


De enige vetsoort die je echt mag laten staan voor je gezondheid zijn transvetten. Deze ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige olie. Ze zitten vooral in bewerkte voedingsmiddelen zoals snacks, sauzen, margarines, koek, gefrituurd voedsel, pakjes en zakjes en gebak. Transvetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten en zijn daardoor ongunstig voor je gezondheid.


Conclusie: Verwen je lichaam iedere dag met vet. Kies voor extra vierge olijfolie in die fantastische salade met zalm die je vanmiddag gaat maken en wok vanavond je groente in biologische kokosolie. En.. vergeet vooral niet te genieten 


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven