Stress verminderenIedere keer wanneer ik terugkom van een heerlijk ontspannen vakantie neem ik het mezelf voor. Dit oneindig relaxte gevoel ga ik weken vasthouden. En te vaak constateer ik dat de stress van de dag de overhand weer neemt. Wat doet stress met je en waarom is het goed om bewust te ont stressen?


Je lichaam maakt geen onderscheid tussen de stress die je ervaart wanneer je te laat op een belangrijke afspraak dreigt te komen of wanneer je in een levensbedreigende situatie belandt. Stress is stress. Wanneer je in zo’n situatie belandt geven je hersenen een signaaltje af, waarop je bijnieren het hormoon adrenaline aan maken. Hierdoor komt je hele lichaam in opperste staat van paraatheid. Je ogen worden groter, je hartslag verhoogt, je spieren spannen zich aan en je ademhaling versnelt. Je staat in de startblokken om adequaat te reageren op de dreigende situatie.


In een normale situatie waarbij het stressmoment van voorbijgaande aard is zal je lichaam na deze reactie terugkeren in een ontspannen houding. Je zucht nog eens een keertje diep en laat de spanning van je afglijden. Wanneer je echter stressmoment op stressmoment ervaart maakt je lichaam naast adrenaline (voor de acute reactie op stress) ook het stresshormoon cortisol aan. Ook cortisol heeft de eigenschap je alert te houden maar dan voor een langere periode.


Cortisol doet nog veel meer. Het is de tegenhanger van het hormoon dat je slaap reguleert (melatonine) en zorgt daardoor, bij een te hoog gehalte, voor een verminderde nachtrust. Daarnaast stimuleert het de vetopslag (hallo blubberbuik) en kan het leiden tot een verhoogde bloeddruk, een te hoog bloedsuiker en verminderde spierkwaliteit.


Kort samengevat. Een teveel aan stress-momenten in jouw dagelijkse leven geeft je lichaam nog meer stress waardoor jij in een chronisch stress-modus belandt. Herken je de vicieuze cirkel?


Wat je zelf kan doen om toch dat ontspannen vakantiegevoel vast te houden waardoor je dit voorkomt?

Ga op tijd naar bed en slaap minimaal 7 uur. Kies voor een gezond voedingspatroon zonder toevoegde suikers en met een ruime hoeveelheid groente. Beperk je alcoholgebruik, drink vaker groene thee en minder koffie, zorg voor voldoende inname van magnesium, sport regelmatig maar niet te laat in de avond en beweeg iedere dag minimaal 1 uur.

Creëer daarnaast iedere dag rustmomenten voor jezelf en kijk eens kritisch naar het leven dat je leidt. Het is nog niet bewezen dat de wereld stopt met draaien wanneer jij een pauze inlast. Feit is wel dat de kwaliteit van je leven verbetert met een regelmatige pas op de plaats.


Ik wens je veel geniet-momenten toe vandaag.
60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven