Stoppen met roken zonder gewichtstoename


In een ver, grijs verleden had mijn puberbrein bedacht dat roken de manier was om af te vallen. Met een mentholsigaret tussen mijn vingers zou ik alles kunnen eten en toch slank blijven. Toen mijn volwassenbrein mij uiteindelijk liet inzien dat stoppen gezonder was dook deze eerste gedachte weer op. Wanneer ik was begonnen met roken om af te vallen zou ik dan niet dik worden wanneer ik zou stoppen?


Feit is dat roken je stofwisseling versneld, zo raar was dat toentertijd nog niet bedacht. Als reactie op de geïnhaleerde nicotine, maakt je lichaam adrenaline aan waardoor je hartslag stijgt, je bloedvaten vernauwen, je bloeddruk verhoogt en je ademhaling versnelt. Ziehier een versnelde stofwisseling. Daarnaast vermindert adrenaline je hongergevoel.


Wat nu als jouw, inmiddels volwassen, brein je ook aanspoort te stoppen met roken maar je wilt niet aankomen in gewicht?


Dan verhoog je gewoon zelf je stofwisseling en kies je daarnaast voor een evenwichtig voedingspatroon.


Start de dag met groene thee en drink er in de loop van de dag nog twee. Groene thee bevat twee stoffen die jouw stofwisseling verhogen, namelijk catechine en cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je iedere dag 3 kopjes groene thee drinkt je in 1 tot 3 maanden tijd één kilo vet kunt verliezen. Hiernaast bevat het L-Theanine wat een ontspannen effect heeft op je gemoedstoestand. Helaas val je niet meer af als je meer dan 3 koppen thee drinkt dus bulk-drinken heeft hierin geen zin.

De manier om je stofwisseling te verhogen is het starten met krachttraining. Na een sessie is je ruststofwisseling tot wel 15 uur verhoogd. Dat betekent dat je uren na je trainingssessie extra calorieën verbrand (dus ook tijdens het net-flixen). Ook je vetverbranding stijgt tijdens je training met zo’n 60%. Hoe meer spieren, hoe hoger jouw (rust)stofwisseling.

Train iedere dag 30 minuten, bij voorkeur regelmatig in de ochtend voor je ontbijt maar nooit te laat op de avond. Dit verstoort je nachtrust welke nodig is om te herstellen.


Stoppen met roken heeft als voordeel dat je beter gaat ruiken en proeven. Je eten smaakt beter (of je weet nu zeker dat je je gaat inschrijven voor die kookcursus) en nu je hongergevoel niet langer door adrenaline onderdrukt wordt ervaar je ook vaker trek.


Om te voorkomen dat je hierdoor gaat overeten, gebruik je 3 uitgebreide maaltijden per dag en vermijd je tussendoortjes. In plaats daarvan pak je die mok groene thee.


Vermijd tijdens je maaltijden snelle koolhydraten, deze verstoren je bloedsuikerspiegel waardoor je eetbuien creëert. Kies voor eiwitten uit zaden, noten en vis of kip, trage koolhydraten uit groenten en met mate volkorenproducten en goede vetten uit olijfolie, avocado, noten en kokosolie.


Ik ben inmiddels gestopt met roken en pas nog steeds in mijn favoriete jeans. En jij?


292 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven