Smoothies (on)gezond?


Steeds meer bewust van het feit dat een gezonde leefstijl je meer energie geeft met alle positieve gevolgen van dien en heb je inmiddels de frisdranken in de ban gedaan. Ook de vruchtensappen, die net zoveel suiker bevatten, neem je niet meer “mee” met de wekelijkse boodschappen. Maar hoe zit het met die vrolijk gekleurde smoothies in het koelschap en wat is een smoothie eigenlijk?


Een smoothie is een lobbige drank, welke in de basis bestaat uit fruit, groente, water en/of melk/yoghurt. De smoothies in de supermarkt bestaan voor het grootste gedeelte uit geplet fruit aangelengd met vruchtensap. Het is dus vooral vruchtensap wat je drinkt. Wist je dat de populaire Innocent Smoothie voor meer dan 90% een dochter is van The Coca-Cola Company? Mooi laten staan dus.


Een gezonde smoothie koop je niet in de supermarkt, die maak je zelf.

Het bevat alle ingrediënten die een volwaardige maaltijd ook in zich heeft zoals langzaam verteerbare koolhydraten, goede vetten en hoogwaardige eiwitten.

En alhoewel een smoothie minder verzadigt dan het apart eten van alle ingrediënten is het een uitstekende aanvulling op je dagelijkse eetpatroon.

Je krijgt op deze manier makkelijk meer groente binnen. Het is onbewerkt en bevat naast vezels ook calcium, vitamine A, C en K.


Om een smoothie te maken heb je allereerst een blender nodig. Het voordeel van blenderen ten opzichte van juicen is dat je alle vezels behoudt. Vezels zijn de voeding voor je darmbacteriën, daar zorg je natuurlijk goed voor.


De basis van je smoothie zijn groenten. Vooral groene bladgroenten zijn door hun voedingsstoffen een boost voor je gezondheid. Spinazie, boerenkool, snijbiet, bleekselderij of broccoli. Varieer naar hartenlust.


Om de smoothie wat toegankelijker te maken voeg je maximaal 100 gram fruit toe. Banaan, sinaasappel, ananas, blauwe bessen, bramen, frambozen, aardbeien, appel… Kies en mix.


Een goede smoothie bevat vet. De tijd dat we dachten dat je van hoogwaardige vetten dik wordt is gelukkig achterhaald. Dus verrijk je smoothie met een scheut extra-vierge olijfolie, een lepel chia- of lijnzaad of gebruik een avocado.


Als laatste voeg je (kokos)water, (haver)melk, amandelmelk of griekse yoghurt toe om het geheel vloeibaar te maken. Even blenderen en klaar is je 100% natuurlijke, gezonde drank. Een smoothie zo dik laten dat je hem kan oplepelen in plaats van drinken is ook een optie.


Wil je toch wat te kauwen hebben? Voeg na het blenderen stukjes noot, kokossnippers of zaden/pitten toe.


Proost! Op je gezondheid.


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven