Slaap je al?


Wanneer onze kinderen vroeger niet doorsliepen zei mijn moeder het al. Slaap kun je niet afdwingen. En zo is het nog steeds. De kinderen zijn inmiddels groot en ik slaap nog steeds met enige regelmaat niet lekker in of door. Hoe zit dat toch met slaap.


Normaliter wordt er, zo halfweg de avond, in je hersenen melatonine (je licht/donker-, ofwel slaaphormoon) aangemaakt. Wanneer dit hormoon aan je bloedbaan wordt afgegeven zorgt het ervoor dat je slaperig wordt wanneer de schemer invalt. Je zoekt je bed op om vervolgens zonder probleem in een diepe slaap te vallen. Tijdens deze diepe slaap worden groeihormonen aangemaakt. Hierdoor herstelt je lichaam zich van de voorgaande dag en het bouwt nieuwe reserves op voor de dag die komen gaat. Ook wordt je geest schoongespoeld tijdens de daaropvolgende REM-slaap. Dit vertaalt zich in dromen.


Maar wat nu als bovenstaand niet vanzelfsprekend is? Meer dan 60% van de Nederlanders slaapt niet goed of niet goed genoeg. Voor je lichaam en geest betekent dit een ware uitputtingsslag.

Wat volgt zijn concentratieproblemen, vergeetachtigheid, meer depressiviteits- en angstgevoelens, een vermindert reactievermogen, meer kans op overgewicht en een grotere kans op diabetes.


Slaap is een actief proces dat de nodige aandacht vergt. Net zoals je werk, je kinderen, je relatie, je hobby’s en je sport. Zomaar gaan liggen na een dag vol stress en verwachten dat je in een verkwikkende slaap valt is helaas een utopie.


De basis voor een goede nachtrust is de aanmaak van het slaaphormoon, melatonine. Om dit hormoon aan te maken is goede voeding essentieel, vooral eiwitrijk voedsel als melk (weet je nog dat wanneer je vroeger niet kon slapen, je een mok warme melk kreeg) maar ook kaas, pinda’s, chocolade, gevogelte, haver, zaden, bananen en pruimen bevatten specifieke eiwitten welke gebruikt worden om melatonine aan te maken.


Naast goede voeding overdag is het verstandig om ’s avonds de lichtintensiteit op tijd te verminderen, sporten doe je bij voorkeur niet na 8 uur ’s avonds, moeilijke vraagstukken bewaar je voor de volgende ochtend, je bed zoek je iedere dag rond dezelfde tijd op, koffie en alcohol drink je met mate je en na het avondeten vast je tot de volgende ochtend om je organen rust te geven. Op deze manier bereid je je lichaam en geest voor op minimaal 7 uur hersteltijd. Het resultaat is een verkwikkende slaap met als gevolg een uitgerust lichaam en geest en voldoende energie om een nieuwe dag te ontdekken.


Welterusten

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven