Osteoporose, beweging houdt je jong


Check: Vrouw, 50-plus, druk sociaal leven, sportief op haar e-bike, wijnend met haar vriendinnen, druk op kantoor en met het besef meer te moeten sporten.. herken jij jezelf hierin? Lees dan vooral verder. Maar ook mannen en jongeren mogen blijven lezen, aangezien steeds meer mannen osteoporose krijgen en het voorkomen hiervan deels in je jeugd ligt.


Osteoporose betekent letterlijk bot (=osteo) dat poreus (porose) ofwel zwak is. Het is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt. Naast minder botmassa verandert namelijk ook de structuur van het bot waardoor het bot zwakker wordt. Hierdoor ontstaan er makkelijker botbreuken. Zo’n botbreuk na je vijftigste is vaak ook een eerste signaal dat het tijd wordt om te starten met onderzoek naar osteoporose.


Je botten bestaan uit levend weefsel dat zich continu vernieuwd. Nieuw botweefsel wordt aangemaakt om oud botweefsel dat afgebroken wordt te vervangen. Tot ongeveer je vijfendertigste is dit proces in evenwicht. Daarna maak je minder nieuw botweefsel aan dan dat er afgebroken wordt. Dit is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Alleen wanneer deze botafbraak meer is dan gemiddeld spreek je van osteoporose.


Dat jij als 50-plus vrouw meer kans hebt op osteoporose heeft voornamelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft een positief effect op je botopbouw en de aanmaak van dit hormoon vermindert na je overgang.

Maar niet alleen minder oestrogeen verhoogt de kans op osteoporose. Ook ziektes zoals een te snel werkende schildklier, nierziektes, darmziektes of reumatische aandoeningen werken mee. Net als medicijngebruik (met name ontstekingsremmers als prednison en andere corticosteroïden), overmatig alcoholgebruik, roken, weinig beweging, weinig zonlicht, een ongezond voedingspatroon of een te laag lichaamsgewicht.


Uit onderzoek is naar voren gekomen dat sport je botdichtheid verbetert. Door de krachten die op het bot werken tijdens je beweging wordt de botstructuur dichter en het bot sterker.

Dus zet die e-bike op marktplaats, fiets, wandel of sleur je man mee naar die leuke salsa-les en dans. Laat dat winkelkarretje staan, pak een winkelmandje zodat je je armspieren gebruikt en drink groene thee met je schoonmaakster om daarna zelf de ramen te wassen en het huis te dweilen. Je hoeft niet alle dagen in het sportcentrum te zweten om aan de bewegingsnorm van minimaal 30 minuten per dag te voldoen.


Om je botweefsel te voeden is het raadzaam om al op jongere leeftijd producten te gebruiken met voldoende calcium. Calciumverbindingen vormen immers de basis van je botten. Kaas, melk en yoghurt bevatten dit mineraal maar ook groene bladgroenten als broccoli, boerenkool, spinazie, groene kool en sperziebonen zijn volwaardige bronnen. En wat dacht je van zaden, noten en volle graanproducten. Blijf lekker variëren.


Hoeveel calcium je ook binnenkrijgt, dit mineraal wordt alleen door je lichaam opgenomen in combinatie met vitamine D. Vit D vind je in voedsel van dierlijk oorsprong zoals vette vis, boter en eieren. Maar de allerbelangrijkste leverancier van vitamine D is de zon. Deze start processen in je lichaam waardoor het zelfstandig in staat is om vitamine D aan te maken. Weer een reden om buiten te bewegen.


Helaas is osteoporose niet te genezen maar gelukkig wel deels te voorkomen en zelfs na diagnose te verbeteren. Dus kom van je (kantoor)stoel af en beweeg je letterlijk door je leven.65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven