Onbedwingbare trekZoekend in de supermarkt naar gezonde producten (want je houdt vast aan je voornemen ‘gezonder’ te gaan leven), valt je oog op de sinaasappel-pers-machine. Het water loopt je in je mond. Gefascineerd kijkend hoe de sinaasappels automatisch geperst worden, vul je je fles maximaal. Het frisdrankschap loop je met een trots gevoel voorbij. Ben jij even goed met je gezondheid bezig!


Herkenbaar?


Vruchtensap bevat (naast oa vitamine C en vezels) evenveel suiker als frisdrank. De WHO adviseert een maximale suikerinname van 50 gram per dag voor vrouwen. Jouw zojuist vers geperste sap bevat 90 gram suiker per liter. Omgerekend betekent dit dat je je maximale suikerinname per dag haalt uit 2 glazen sap.


Om te begrijpen waarom het verstandig is je suikerinname te beperken, is het handig om te weten wat er in je lichaam gebeurt wanneer je een product eet of drinkt dat suiker bevat.


Wanneer je oog op de persmachine valt, loopt het water je in je mond. Letterlijk. Je lichaam reageert op dat moment met de aanmaak van insuline waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je een enorme zin krijgt in iets lekkers. Uit fatsoen (je opvoeding heeft toch zin gehad) wacht je tot je thuis bent en neemt dan een groot glas sap. De suikers in het sap worden in korte tijd opgenomen in je bloed wat een stijging van je bloedsuiker tot gevolg heeft. Om deze stijging te corrigeren maakt je lichaam opnieuw insuline aan. Dit zorgt ervoor dat de suiker uit je bloed wordt opgenomen in je lichaamscellen, waardoor het bloedsuikerniveau daalt. Helaas daalt je bloedsuikerspiegel iets te enthousiast waardoor je opnieuw een onbedwingbare trek krijgt in zoet. Een uur na je glas sap neem je daarom nog een glas sap, of een boterham, of een stukje chocolade, een koekje, een snoepje.. of wat dan ook, als je bloedsuiker maar weer stijgt, dat gammele gevoel minder wordt en je je weer een uurtje lekker voelt.


Het gevolg van dit eetpatroon is een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Een constante zin om “iets” te eten aangezien je je anders slap en moe voelt, duizelig wordt of hoofdpijn krijgt. Dit kan resulteren in overgewicht, ongevoeligheid voor insuline en legt de basis voor diabetes type 2.


Nooit meer een glas sap dus? Wees je bewust van het feit wat suiker, in welke vorm of uit welk product ook, met je lichaam doet. Check de etiketten en kies bij voorkeur voor onbewerkte producten (in dit voorbeeld de sinaasappel in plaats van het sap) Streef ernaar om dagelijks maximaal 3 eetmomenten te creëren. Hierdoor houd je je bloedsuikerspiegel constant en zijn onbedwingbare eetaanvallen verleden tijd.


91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven