Het beste dieet bestaat (niet)Ga in gedachten eens terug in de tijd. Wanneer was de eerste keer dat je besloot om op dieet te gaan? En wat voor dieet was dat? Hoe lang hield je dat vol en wat was het resultaat?

En de tweede keer, was dat omdat je nog iets meer wilde afvallen of omdat het gewicht dat je kwijtraakte van het eerste dieet (en misschien nog meer) er inmiddels weer aanzat?


Het lijkt zo logisch. Je bent in de loop van maanden of jaren een aantal kilo’s aangekomen en je raakt deze weer kwijt door een periode minder te eten en meer te bewegen. Dat dit werkt, weet je uit eigen ervaring, net zoals je inmiddels weet dat die kwijtgeraakte kilo’s er weer bij waren voor je er erg in had. En het is niet ondenkbaar dat je er als bonus nog een aantal extra kilo’s hebt bijgekregen. Je bent niet de enige die dit ervaart. Ruim 95% van de mensen die op dieet gaat heeft na een jaar het oude gewicht terug of is zelfs zwaarder.


Wat daar de oorzaak van is?


Je lichaam is een prachtig systeem dat gemaakt is om te (over)leven. Bij je geboorte krijg je een zogenaamd set-point gewicht mee. Dit set-point is voor een groot deel genetisch bepaald en is het ideale gezonde gewicht dat bij jou past in elke fase van je leven. Zonder veel moeite en met een normaal eet- en beweegpatroon blijf je rond dit gewicht.

Stel dat jij, om wat voor reden ook, besluit te gaan diëten, dan ga je een periode in schaarste leven, want dat is immers wat een dieet doet. Het gevolg is dat je een aantal kilo’s verliest.


Je lichaam zal echter alles op alles zetten om terug te komen bij je setpoint.

De eerste manier om dit te bereiken is door je stofwisseling te verlagen. Dit betekent dat je bij inname van hetzelfde aantal calorieën als voor de start van je dieet, aankomt in gewicht.

Daarnaast maakt je lichaam meer hongerhormoon (ghreline) aan waardoor je meer trek ervaart en meer gaat eten en last but not least, maakt het minder verzadigingshormoon (leptine) aan. Hierdoor ervaar je minder snel dat je ‘vol’ zit, eet je meer en kom je aan in gewicht.


Mocht je al niet enthousiast worden van bovenstaande reacties van je lichaam op jouw dieet, het zal als tegenreactie op de schaarste die het heeft ervaren ook nog eens zijn set-point verhogen. Was jouw set-point 75 kilo voor je ging diëten dan zal het na een aantal diëten zomaar 85 kilo of meer kunnen worden.


Wil jij weer naar een gezond gewicht? Stop dan per direct met diëten of nog beter, begin er nooit aan. De enige manier om een juist lichaamsgewicht te behouden of te hervinden is een volwaardig voedingspatroon in combinatie met dagelijkse beweging. Kies voor onbewerkte producten, een ruim aandeel groenten, vermijd suiker en snelle koolhydraten in de vorm van snacks, snoep, koek, gebak. Kies voor eiwitrijke producten en goede vetten. Wanneer jij kiest voor een gezonde leefstijl, ontvang je als bijvangst een gezond gewicht.

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven