Help, mijn kids eten geen groente
Starend naar het vers schap in de supermarkt vraag je je peinzend af wat vandaag mee te nemen. De broccoli kijkt je treurig- en weinig uitnodigend aan. De witlof-rolletjes, welke je gisteren maakte, belanden voor een groot deel in de kliko, je weet inmiddels dat je man vooral blij wordt van een groot stuk vlees en wanneer je het boodschappen doen aan de kids zou overlaten, aten jullie alle dagen pizza. Wat is het toch dat het zo lastig blijft om voldoende groente te eten en hoe motiveer je je kinderen hierin?


Ter geruststelling. Je kinderen kunnen niets aan hun keuze voor ongezonde voedingskeuzes doen. Hun oer-brein geeft nou eenmaal de voorkeur aan vet en zoet voedsel. Wanneer ze dat eten maken ze dopamine (het geluk hormoon) aan waardoor ze zich gelijk een stuk fijner voelen. Groente is niet zoet en al helemaal niet vet, waardoor deze geluk stofjes niet geactiveerd worden bij het eten ervan. Daarnaast hebben we als mens een evolutionaire voorkeur voor knapperig en krokant (ziehier de voorkeur voor pizza van je kids).


Je volwassen mensbrein weet dat groenten essentieel zijn voor je gezondheid. Dit deel van je hersenen is rond je 23ste levensjaar volgroeid. Dat je kids dus voor die pizza blijven gaan is niet verrassend. Aan jou als volwassene de taak om hierin te sturen zodat ze de keuze voor gezonde voeding zelf maken wanneer ze volwassen zijn.


Hoe?


Wees hun inspirator. Ben jij geen groente-eter? Verwacht dan niet van je kinderen dat zij dat wel spontaan gaan doen. Daag je eigen oer-brein uit en kies er voor om je eigen lichaam te voeden met mooie producten in plaats van het te vullen met rotzooi.


Bied het aan. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Zorg dat er bij iedere maaltijd groente aanwezig is. Een smoothy als ontbijt, een groenteomelet als lunch, komkommer op je boterham met kaas, snoeptomaatjes in je lunchbox etc. Varieer naar hartenlust en kies bij voorkeur voor groenten uit het seizoen. Iedere groente bevat zijn eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Door te variëren voorkom je bovendien dat je uitgekeken raakt.


Wist je dat de smaakpapillen van je kinderen (en die van jou) iedere 2 weken worden vervangen? Geef die papillen de kans om een nieuwe smaak te ontdekken en eraan te wennen.


Een voedingspatroon van jaren is niet in 1 week te veranderen. Maak een plan voor je nieuwe eetgewoontes, voer deze uit en geef het de tijd. Wij mensen zijn gewoonte dieren, je kunt hier eenvoudig gebruik van maken.


En last but not least; Word gelukkig! Groenten geven dan wel niet de dopamine-kick op korte termijn, ze liggen wel aan de basis van de aanmaak van serotonine. Dat is je geluk stofje voor de lange termijn. Dus in plaats van een korte kick kies je voor lange-termijn geluk. Hoe mooi kan gezond eten zijn 

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven