Heb jij ook altijd een pakje Rennie in huis of in je tas?

Dan schrijf ik deze blog voor jou :-)


Bijna 3 miljoen mensen gebruiken met enige regelmaat een protonpompremmer (bv Rennie) om de aanmaak van maagzuur te remmen. Niets fijner om dat branderige gevoel weer kwijt te zijn. Helaas haalt zo'n maagzuurremmer de oorzaak van het zuurbranden niet weg, het verergert het probleem! Wil jij blijvend van je branderige gevoel af? Lees dan verder.


Brandend maagzuur ervaar je wanneer het onderdeel van maagzuur (zoutzuur) in contact komt met je maagwand of slokdarm. In een normale situatie is je maagwand bekleed met een dikke laag beschermend slijm maar in sommige gevallen is die slijmlaag dunner, in dat geval ervaar je een vervelend gevoel. Je slokdarm heeft geen beschermende slijmlaag. Wanneer zuur, door oprispingen, uit je maag omhoog komt irriteert het je slokdarm direct.


De reden dat je deze klachten ervaart is niet een overschot aan maagzuur zoals veel gedacht wordt, maar een tekort! Een maagzuurremmer verlicht wel even maar verergert het probleem op langere termijn. Door het tekort aan maagzuur wordt je eten niet snel en goed verteerd en blijft daardoor langer in je maag. Na verloop van tijd wordt de slijmlaag van de maagwand dunner met als gevolg een brandend gevoel.

Daarnaast is je maagklep bij een zure maaginhoud mooi gesloten. Bij te weinig zuur in je maag gaat je maagklep open waardoor maagzuur door middel van oprispingen de weg naar je slokdarm vindt. Je begrijpt nu dat voldoende maagzuur essentieel is om maagzuurklachten te voorkomen.


Hoe maak je nu voldoende maagzuur aan:


- Eet alleen wanneer je honger hebt. Bij het zien en ruiken van eten gaat de vorming van maagzuur van start. Geef je lichaam de kans om voldoende zuur aan te maken en creëer maximaal 3 keer per dag een uitgebreid eetmoment.


- Reduceer je stress en neem de tijd om te eten. Stress en inspanning verminderen indirect de vorming van maagzuur.


- Beperk de inname van Omega-6 vetzuur Linolzuur (LA). Linolzuur is in ruime mate aanwezig in alle bewerkte voedingsmiddelen. Pakjes, zakjes, koekjes, chips, margarine, zonnebloemolie en allerhande snacks. Ga weer zelf koken (of laat voor je koken) met verse ingrediënten en laat bewerkte voedingsmiddelen staan. Kies regelmatig voor goede vetten uit bv zalm, avocado, olijfolie of neem een Omega-3 supplement.


- Ouder worden remt de aanmaak van maagzuur dus blijf vooral spelen, lachen, dansen, ontspan en geniet van je prachtige leven.240 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven