Fastfood lover?
Honger zit niet in je maag maar in je hoofd. Wil je weten hoe dat zit en waarom je zo snel na het eten van fastfood weer honger hebt? Check dit.


In je hoofd, zo ongeveer in het midden ter hoogte van je ogen, bevindt zich de hypothalamus. Een klein, slechts 4 gram wegend, superbelangrijk orgaan.

Jouw hypothalamus regelt bizar veel in je lichaam waaronder je hormoonhuishouding. Wanneer je in de veronderstelling bent dat hormonen alleen voor die vlinders in je buik bij verliefdheid zorgen, eat your heart out. De hypothalamus regelt onder andere ook gevoelens van honger, dorst en verzadiging en daarmee je energiehuishouding.


Hoe dan?


De hypothalamus meet gedurende de dag voedingsstoffen zoals vet en suiker in je bloed.

Wanneer hier een tekort aan is wordt het hongerhormoon (ja, dat bestaat echt en wordt ook wel ghreline genoemd) aangemaakt. Er is maar 1 ding wat je dan wil en dat is eten.


Natuurlijk weet je dat een voedzame lunch een verstandige keuze is maar heel per ongeluk sluit je spontaan aan in de rij bij de de Mc Drive. 10 Minuten later leun je na het eten van je lievelingsmenu voldaan achterover. Je kan er weer een paar uur tegen aan. Denk je.


Fastfood bevat veel vet en suiker wat snel in je bloed wordt opgenomen en even snel daarna wordt opgeslagen in je lichaamscellen in de vorm van vet. Een uur na het eten van fastfood meet je hypothalamus alweer een voedingsstoffen-tekort in je bloed en maakt het opnieuw ghreline aan. Hierdoor krijg jij opnieuw de onbedwingbare behoefte om te eten, terwijl je vetcellen nog vol zitten.


De enige manier om je hypothalamus een paar uur rustig te houden is door toch te kiezen voor die voedzame lunch. Koolhydraten uit groenten en fruit worden langzaam in je bloed opgenomen en eiwitten uit vis, vlees of noten verzadigen langer dan de vetten uit fastfood. Je hypothalamus meet uren na je lunch nog genoeg voedingsstoffen in je bloed en zal gedurende die periode niet opnieuw je hongerhormoon aanmaken.


Geniet van je maaltijd en neem de tijd om te eten. Door voor goede koolhydraten, eiwitten en vetten te kiezen voorkom je snaaibuien en hongerdips waardoor je voorkomt dat je gaat overeten. Dit zal op termijn resulteren in een betere gezondheid en een gezonder gewicht.84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven